מאמרים

האם גיימרים יעצרו את 🦠נגיף הקורונה?

האם גיימרים יכולים לסייע בעצירת התפשטות הנגיף🦠?

אתגר נגיף הקורונה. קרדיט: Fold.it
אתגר נגיף הקורונה קרדיט Foldit

פולדיט הוא משחק סימולציה תלת ממדי ממוחשב שפותח על ידי חוקרים באוניברסיטת וושינגטון, במטרה לסייע להם לפצח מבנים של חלבוני וירוסים. כל אזרח, גם אם הוא לא מדען יכול לתרום למדע. חכמת ההמונים, משחוק וגישת ׳אזרחי המדע׳ Scientific Civilians כבר הוכיחה את עצמה בשנת 2011.

במאמר שפורסם בכתב העת היוקרתי ׳נייצ׳ר׳ תואר מחקר שבו מדענים בשיתוף גיימרים הצליחו לפצח ולגלות את מבנה חלבון התלת ממדי של נגיף האיידס בקופים.

בעיה שמדענים לא הצליחו לפתור לבדם במשך חמש עשרה שנה, נפתרה על ידי הגיימרים תוך שלושה שבועות בלבד!

איך הם עשו את זה? במשחק הגיימרים מקבלים אתגרים שמבוססים על מבני חלבונים אמיתיים. הם צריכים לבצע מניפולציות במבנים התלת-ממדיים שלהם וליצור את המבנים היעילים ביותר מבחינה אנרגטית. על פי מידת הצלחתם בקיפול ושינוי מבני החלבונים הגיימרים מתקדמים במשחק ועוברים שלבים. חכמת ההמונים באה לידי ביטוי בכך שהגיימרים מתחרים אחד בשני בגילוי וחיזוי פתרונות יעילים, כולל בניית פתרון חדש וטוב יותר שמבוסס על תוצרי גייימרים אחרים ב – Fold.it.

קישור לאתר פולדיט להורדת המשחק: https://fold.it

איך גיימרים יכולים לעזור בעצירת התפשטות הנגיף עכשיו🦠?

נגיף הקורונה מורכב מ – 30,000 בסיסים, ולכן קשה לדעת מהי צורתו הסופית והשרשרת החלבונית שלו, כוללת אלפי זיזים בצורת כתר🦠 (׳ספייקס׳ באנגלית) שנתנו לו את שמו. ד״ר בריאן קופניק על אתגר פיצוח נגיף הקורונה:

"חלבון שהמכונה בשם ׳ספייק-וירוס קורונה׳, מאפשר לנגיף להדביק תאים אנושיים. אנו בפולדיט נותנים ומאפשרים לגיימרים לעצב מבני חלבונים שיוכלו להקשר לחלבון הזה, כדי לשתק אותו ולמנוע ממנו את יכולת ההדבקה״.

– ד"ר בריאן קופניק (2020 Fold.it Coronavirus Challenge)

משחוק תכליתי בפעולה

איזה עקרונות משחוק תכליתי עובדים בפולדיט בהצלחה? הנה ארבעה מתוך רבים:

🦠 מנגנון מוטיבציה פנימית: לעזור ולתרום לאחרים, ולא רק לעצמי (EPIC MEANING).

🦠 ייצוג לוח המובילים שמציין את המיקום היחסי של הגיימר בטבלה להגברת התחרות.

🦠 אסתטיקה: ייצוג חזותי דינמי של מולקולות חלבון בצורה אסטטית יוצר את חווית ״להרגיש בתוך תא במרחב מולקולרי״, כמו גם שינויי יחסי גודל, כך שהשחקן יכול לראות בעין מולקולות זעירות

🦠 האפשרות לבצע מניפולציות, לשבור חלקי מולקולת חלבון, לחבר מחדש…למידה שמתרחשת בכל החלטה שהשחקן צריך לקבל בסימולציה.

אין כמו הרגשה לעזור למדענים בפיצוח בעיה אמיתית שיכולה להציל חיים. זה EPIC!

גיימרים: עכשיו זה הזמן שלכם להציל את העולם!

ד"ר אלחנן גזית, מרצה, יועץ, יזם וחוקר גיימינג, מטאוורס וחדשנות, עוזר למנהלים, ארגונים, סטארטאפים וגם הורים לילדים ליישם חשיבה משחקית לצמיחה עסקית ואישית.

ד"ר חנן גזית מייסד juloot